Mat i Japan.

Efter påtryckningar från allmänheten så ska jag lägga upp lite mer Japanbilder hade jag tänkt. Eftersom jag i princip tog kort på allt jag åt där borta så börjar jag att lägga upp matbilderna som en aptitetare...

Sushi som vi käkade på en mysig restaurang i det farliga området. Vi hittade aldrig tillbaka hit eftersom vi inte minns hur vi hade tagit oss dit... det var första kvällen då vi bara hoppade på tunnelbanan och klev av på måfå. Det var spännande.


Samma restaurang. Och ja, precis som det ser ut så fiskar kocken upp en firre från akvariumet för att tillaga. Jubel och hejjarop hördes i hela restaurangen.


Den här bilden har jag redan lagt upp, men den förtjänas att visas igen - det var så himla gott! Avnjöts på en mysig restaurang i Kyoto. Man fick in en gryta med färdigskuret innehåll bestående av grönsaker, kött och tofu. Detta tillagade man själv vid bodet på ett litet typ "triangiakök".


Återigen sån mat man fick tillaga vid bordet, men inte lika god som den förra. Denna åts med glada japaner i Tokyo när vi bodde hos Toshie.


Earth Hour.

Glöm inte att släcka alla lampor och spara energi 20.30 ikväll då det är Earth Hour.

Vuxenpoäng bara rulla in...

Det tog mig bara fyra år från att jag flyttade hemifrån att skaffa en brödrost. Och det var inte ens jag som skaffade den. Känner mig ganska vuxen nu när jag kan trängas med både en vattenkokare och brödrost i mitt lilla kök. En annan sak som jag tycker är ganska vuxet är att jag numera kan dricka vin, och tillochmed tycka att det är gott ibland. Hur gick detta till? Kaffe tror jag dock aldrig att jag kommer börja dricka... men vi får väl se. En vacker dag kanske även jag blir beroende av det svarta giftet.

Kan i alla fall rekomendera Cipresseto Rosato som är ett torrt rosévin med bärig smak och inslag av jordgubbar, körsbär och citrus. Vilken vinkännare jag är.

Beds Are Burning.

Har ägnat några av de senaste dagarna till att spela in och mixa en låt i min egen lilla "hemmastudio" tillsammans med Peter. Riktigt roligt är det att spela in och idag gjorde jag ett myspacekonto så jag kan lägga upp lite låtar. Har för tillfället en stålsträngad akustisk gitarr hemma som påminner mig om vad jag brukade spela i Kanada, så det blir nog att spela in mer innan den ska lämnas tillbaka till sin riktiga ägare. Känns dock i fingrarna att man inte spelat på stålsträngat på ett tag... aj!

Nyfikna kan lyssna
här :)

Snart åker Liv till Mexico.

Idag kära vänner, tycker jag att ni alla ska slå upp VK och läsa artikeln om Liv! (Och för er som inte råkar bo i nån av the place to be, som t ex Umeå.. så är det Västerbottens lokaltidning.) Hon berättar om sin volontärresa till Mexico som blir verklighet inom några dagar och om vår hemsida Sabbatsår.se!

Kollade just igenom mina bilder och insåg att detta är den enda existerande bilden på oss två... tagen på min 20-årsfest.

Liv, som jag sagt förut: jag kommer sakna dig grymt mycket, särskillt eftersom att du kommer vara ute i ödemark och i princip okontaktbar - men jag vet att du kommer få en jättehäftig upplevelse. Och det är det livet handlar om, att ta risker och våga prova nya saker!

(Visst ser det förresten ut som att jag typ försöker slita av henne huvudet alternativt klösa fast mig så att hon inte kan komma loss ur mitt grepp?)

Okvalificerade åsikter?

Bloggvärlden är bara okvalificerade åsikter och en massa smörja tyckte Sveriges Radio nya VD Mats Svegfors, idag när jag lyssnade på P3. Massa smörja finns här i bloggvärlden, men också mycket bra och intressant - eller i alla fall såndant med underhållningsvärde. Och vem har rätt att bestämma vad som är så kallat "kvalificerade åsikter"? Inte Mats Svegfors i alla fall!

Nu är det way past my bedtime - men kunde inte låta bli att dela med mig av detta kära läsare. Natti natt, dröm nåt kul och berätta för mig imorgon.

Version 1.0 uppe!

Så enligt planera har Sabbatsar.se version 1.0 nu publicerats! Jag inser att jag har blivit en riktig datanörd - yay! Jag lixom letar efter saker jag kan lägga till men inser att det kanske inte är så coolt med en klocka som tickar eller snöflingor som åker över bildskärmen... Relevant och användarvänligt ska det vara, punkt.

Till min glädje har Liv nu börjat blogga om sin resa till Mexico, som under - säg två veckors tid - blivit påkommen, planerad och (snart) genomförd. Fort har det gått! Om inte så länge åker hon iväg och jag kommer sakna henne så mycket. Är dock säker på att resan kommer bli grym och ett minne för livet.

Min lilla bejby.

Många timmar vid datorn har jag spenderat på sista tiden. Sabbatsår.se är min lilla bejby som jag vårdar så ömt jag kan. Det är så himla kul att se hur det faktiskt blir bättre och bättre och att jag faktiskt börjar kunna lite om hemsidor nu. Snart publiceras den senaste versionen... har bara kvar att fixa till Livs blogg så är allt klart för Sabbatsar 1.0... eller nåt i den stilen. Ser det som funnits ute hittils som en testversion. Missa inte att följa Livs blogg när äventyret tar fart om ett par veckor! I will remind you.

Något som jag dock inte vårdar så ömt längre är min kära lägenhet. Nu blir det högsta volym och trubostädning tills jag börjar jobba. Malins lägenhet behöver detta! Och nu ska jag skynda mig att publicera detta så jag känner mig tvingad.

Vårväder!

Idag är det för övrigt lite vårväder... dock inte som i Japan där plommonträden stod i blom och körsbärsträden var på gång. Här i Umeå är det visserligen sol, men slaskigt och isigt så in i norden. Så jag bjussar på extra stora bilder från Japan så att ni alla kan få lite vårkänslor att dela ut till kroppens vintertrötta celler.

Inte pluggar jag...

Vad hände med att jag var så besatt av min blogg? Jag kanske botades... har varit rätt så besatt av sabbatsar.se de senaste dagarna. Känns så himla kul att den äntligen är uppe!

I alla fall så är enda anledningen till att jag bloggar just nu att jag egentligen borde plugga. Men jag har lixom förlorat min förmåga att koncentrera mig på skolarbete... det finns ju så mycket annat roligt här i livet. Som typ att äta tårta. Har någon ett botemedel till denna åkomma?

Sabbatsar.se enters the world wide web!

Yes! Nu är hemsidan äntligen uppe! Envisa och lite hjälp från mer belästa personer vad var som behövdes för att det skulle gå vägen. Jag hoppas detta blir ett långtgående projekt, och när både jag och Liv är taggade till tusen så är ju förutsättningarna rätt så goda. Långt kommer man bara man vill!

Glädjen tänker jag inte låta förstöras av det faktum att några länkar vägrar funka... När jag ändrar i templaten uppdateras inte sidorna som är kopplade till den. Kan någon säga mig varför? Har hänt förut.Projekt hemsida.

Sitter och fixar och trixar med med mitt och Livs projekt. Dreamweaver är inte mitt specialområde, men med lite (eller ganska mycket) hjälp från min norska datamentor så kanske vår hemsida snart finns ute på the world wide web för alla att åtnjuta. Den är resultatet av ett projektarbete som var så kul att vi inte kunde sluta - plugghästar, eller alltså, coola och driftiga som vi är!

Så först det, sen blir detta en superblogg, jag jätterik och allt frid och fröjd. Amen.

Japan ska då va bäst på allt...

Jordnötter är en optimal uppfinning: de kan användas till allt! Perfekt i matlagning och bakning, gott i fil och en bra energikälla att ta med t ex när man tränar. Visste ni att jordnöten är en art inom familjen ärtväxter som inte bär nötter, utan baljkapslar. Tänk att man lär sig nåt nytt varje dag!

Måste dock inflika att jordnötterna i Japan var förvånadsvärt mycket godare och större än här... Japan är ju the place to be.

Jasmineris och japanminnen.

Ja, jag saknar Japan. En gång till ska jag trötta ut er med att säga: det är ett faschinerande land! Igår blev längtan för stor och jag inhandlade jasminris som jag åt med pinnar kombinerat med thaigryta från frysen. Jag har blivit en baddare på att äta med pinnar! Kan ju dock säga att det tog en himla tid att äta första veckan...Här satt vi på en av de bästa restaurangerna vi besökte. Stod en skylt ute på gatan och när man gick in så blev man tvungen att ta hissen till fjärde våningen... dom verkade bli väldigt förvånade att vi utlänningar hittat dit. Där åt nån konstig förrätt som vi aldrig ens beställde, friterad tofu, wasabikryddat kycklingspett och "Californian sushi"... haha. Gott var det!

Blondinbella är smart.

Här är beviset för er som tvivlar. Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv.

Back on track!

Efter 24 timmars resande kom jag hem igår kväll. På Arlanda noterade jag två saker som fick mig att förstå att jag var tillbaka i Sverige: 1. Vad långa alla är, var är pappa? (Under resans gång har vi aldrig tappat bort varandra, våran längd och västerländska utseende var väldigt utstickande.) 2. Vad skräpigt det är! Och ofräscha toaletter gämfört med Japan-standard.

Just nu känner jag mig ganska yr då klockan på min arm visar halv ett på natten, men Sverigetiden bara är ynka halv fem... när jag skrivit lite i min kalender och fått lite mer koll på vad som händer i mitt liv så kanske jag bjussar på lite fler bilder och såklart Japanbetraktelser.

PS. Jag saknade ris idag. Kanske måste något sådant klibbigt ris inhandlas så jag inte får abstinens..

Japanbetraktelser - del 2.

# Det var valdigt rent har. Da kanske ni tanker "jaha, lite renare an i Sverige". Nej, nej. Har ar det rent pa gatorna pa riktigt, man reagerar lixom pa att se en fimp. Japanerna anstranger sig dock for att uppratthalla renligheten, overallt ser man stadare. Tydligen ar det ocksa manga pensionarer som stadar ute i staderna pa eget initiativ, gratis! Ett evigt putsande och fejjande pagar hur som helst. Idag sag jag en man rengora den delen pa rulltrappan dar man haller handen, han stod helt enkelt och tryckte en handduk sa hart han kunde medan bandet rullade. I tunnelbanan har jag aven sett stadare pa kna skrapa bort smuts fran perrongen med sma metalskrapor. Det som tog priset var dock nar jag sag tva uniformkladda "stadare" plocka skrap med pincett i tunnelbanan. Konstigt nog finns har nastan inga soptunnor - skrapet far man ta med sig hem.

# Nar du handlar i en affar tejpar de alltid igen pasen... Vill du inte ha pasen far du oftast en liten tejpbit med butikens logga pa sjalva varan.

Back in Tokyo.

Tillbaka i Tokyo nu, bosatta pa samma hostel som vi bodde pa nar vi forst kom hit. Tva natter har vi bott hos en 68-arig dam har i huvudstaden. Hon var grym pa engelska och hade varit i manga av varldens lander, bland annat besokt treriksroset och akt tag genom sverige (Umea tillochmed).

Igar morse tog hon med oss till en fin sushirestaurang dar jag at sadana mangder ra fisk som jag aldrig gjort tidigare i livet. Pa restaurangen hade man en privat kock som gjorde maten framfor en dar man satt. Delikatesserna som ats inkluderade bland annat tonfisk, lax, nan slags sill, blackfisk och al... gott var det, aven om jag onskar att jag tagit det lite lugnt med all ra fisk nar man inte ar van att ata det.

Under patryckningar tog jag massor av bilder pa den stackars kocken nar han gjorde sushi. Sen sa jag till honom att jag skulle gora en svensk kokbok med bilderna, och att vi kunde dela pa vinsten..

Kyoto ar vart ett besok!

Planerar du att aka till Japan nan gang sa rekomenderar jag verkligen ett besok i Kyoto. Det ar en fin och gastvanlig stad fylld av kultur och sevardheter med god mat och ett bra transportsystem.

Pa nastan 1,5 miljoner invanare bjuder Kyoto pa 1850 tempel (1600 tempel, 250 shrines), 60 japanska tradgardar, 24 museum och tva slott. Idag har jag och pappa gatt en guidad tur "walk in Kyoto, talk in English" med en gammal japansk man som kallar sig "Johnnie Hillwalker'. Var en spannande tur in i "riktiga" japan, pa bakgator och tempel som inga turister hittar till i vanliga fall. "Johnnie" var kanske den roligaste gubben jag sett pa lange, och turen var verkligen vart varenda yen.

Johnnie Hillwalker says.. "We imported the Buddha from China because the gods in shinto (Japans ursprungsreligion) only pay attention to living people - they don't like dead people. So we imported Buddha to take care of us when we die. As you can see this temple has paitings in gold, just like it is in paradise. Gold is very nice. Also there is half naked ladies painted on the ceiling, just like it is in paradise. That is also very nice."

Japanbetraktelser.

# De bugar sig - jamt! Nar du gar in i en butik, betalar eller tittar tillrackligt lange pa ett affarsbitrade, tunnelbanearbetare eller polis.. garanterad bugar de sig, som om man vore kunglig.
# Man far inte roka pa gatan, da blir det boter. Det finns speciella rokstallen dar rokarna flockas istallet...
# De gillar skyltar som sager vad man ska eller inte ska gora verkar det som. For har kryllar det av forbud/sma tips av alla dess slag (dock forstar jag ju bara brakdelen som har engelsk text). Har pa hostelet dar jag bor finns det en skylt inne pa toaletten "please check to see if the door is closed" bredvid toalaset. Tack for paminnelsen!