Kinkakuji temple, shopping och god mat.

Kyoto var en gang i tiden Japans huvudstad och har finns massor av tempel och mycket av traditonell japansk kultur bevarad. Idag begav vi oss till Kinkakuji temple "Golden Pavilion". Den var valdigt fin, och aven naturen runt omkring:


 

Man kunde kopa sma ljus att tanda och stalla vid ett tempel for olika onskningar, typ "happy marrige", "saftey in traffic" och sa vidare. Jag kopte "for your heart's desire".

Efter templet drog vi oss mot shoppinggatan, och ja ma saga att jag tycker mycket battre om shoppingen har an i Tokyo. Det jag sag i Tokyo var i princip alla marken som finns runt om i hela varlden, som jag varken intresserar mig for eller har rad med. Har i Kyoto finns manga vanliga affarer som ar mycket roligare att ga runt i.

Efter en lang dag med mycket promenerande (och omma fotter) sa begav vi oss till en restaurang for middag. Som vanligt ar maten jattegod, och det ar ganska kul nar man far laga till den sjalv:


Malin loves Kyoto.

29 minuter med special rapid train tog det fran Osaka till Kyoto. Och jag gillar verkligen att vara har. Idag inhandlades denhar kimonon:


Tva dagar i Osaka.

Har bott tva natter hos en jattegullig japansk familj (pa bilden) i Osaka som vi tog nattbussen till fran Tokyo... tog 8 timmar ungefar. Det ar verkligen kul att fa bo i ett japanskt hem och lara kanna folk har borta. Dom har varit hur snalla som helst och passat upp oss med lyxmiddag och skjuts till och fran tunnelbanan. Mannen i famlijen kan i princip ingen engelska, men det gar ganska bra anda. Bade igar och idag sa hade han gjort i ordning frukost nar vi vaknade. Igar bjods det pa bland annat ra fisk till middag... det ar lixom alltid massa smaratter nar man ater har, igar hade jag t ex fem stycken tallrikar/skalar framfor mig nar vi at.

Gardagens goromal bestod i att besoka Osaka castle som var jattefint. Lite humoristiskt hur splitternya skyskrapor trangs i bakgrunden pa bilderna med det gamla slottet. Efter det sa bestamde vi oss for att inte turista runt i staden nat mer (omma fotter hade vi, och pappa var lite forkyld) utan akte till ett stalle som hette Spa World. Det kraver en utlaggning i sig, men jag tror att "underbart" far racka tills vidare. Hela dagen chillade jag i ett jattestort spa med diverse basusar (angbastu med orter t ex) bassanger inne och ute etc. Eftersom det inte var hogsasong och vissa delar av spaet var stangt (aventyrsdelen etc) sa kostade det endast 90 spann for en heldag - rekomenderas varmt om du nagonsin besoker Osaka.

Idag, vidare mot Kyoto. Over and out!

Karaoke i Japan!

Alltsa jag alskar Japan, pa grund av flera olika saker. Maten ar fantastisk, alla ar hjalpsamma och det ar rent o frascht overallt. Men, en sak i taget; Japansk karaoke.

Igar kom min van Saouri, som jag larde kanna i Kanada och motte mig och pappa pa vart hostel. Tillsammans begav vi oss till ett karaokestalle nagra tunnelbanestationer bort. Sa klockan tolv chekade vi in och fick ett eget rum pa vaning nr tva av fem. Eftersom vi var dar dagtid sa ingick gratis dricka: kaffe, varm choklad, juice, milkshake osv - hur mycket vi ville.

Sen var det bara att borja sjunga! Vi fick en katalog med engelska latar till vart lilla rum, sa man bladdrade i den och valde sedan lat pa en liten dator/fjarrkontroll... jag och pappa sjong lite Beatles och Saouri sjong nan Japansk sang. Nar jag och Saouri skulle sjunga latar som bada kunde sa blev det Backstreet boys, Spice Girls, Avril Lavinge och Brittany Spears.

Aven om vi var dar mitt pa dagen sa var det inte alls tomt. I rummet bredvid satt en ensam gubbe och tranade pa att sjunga - och enligt Saouri sa gick manga dit sjalva pa dagen for att trana sig...

Karaoken var skitkul, maten vi bestallde upp jattegod (forutom de hemska smafiskarna som de envisas att ata har) och gratis dricka nice. Jag ska starta en karaokebar i Sverige.
Det var bara att lyfta luren och saga vad man ville bestalla for nat...
Hur gott som helst...

Tokyoiaktagelser.

Oj oj oj. Tva dagar och sa manga intryck. Mitt forsta intryck av Tokyo ar dock helt annorlunda av vad jag hade trott. Staden kanns sa mycket lugnare an andra stader pa nat vis. Sjalvklart ar det rorigt i Ginza - shoppingens hogkvarter - men i stadsdelen vi bor ar det verkligen lugnt. Folk cyklar kors och tvars och bilarna gar jattetyst (pappa tror att det beror pa att de har nan speciell tyst asfalt och hoga krav pa bilarnas ljudampare).

Mangder av saker har slagit mig. Nagra av dessa ar:
# ingen tutar. I jamforelse med New York ar har en ganska annorlunda ljudbild med andra ord.
# valdigt manga killar har plockade ogonbryn. I princip alla som ar unga iaf.

Fisk och annat trevligt.

Mycket i Japan ar intressant. En av dom sakerna ar deras mataffarer. Dar kan man hitta saker som:
Gardagens aventyr i de farliga kvarteren... (som vi laste att det var efter vi hade varit dar. Aven om gatorna ingav en kansla av att de kunde erbjuda bade det ena och det andra sa var det inte ett dugg obehagligt att ga dar.)

Trevliga japaner och tekniska toaletter.

Sa antligen framme! Sitter pa varldens basta Guest house i Tokyo och konstaterar att det ar valdigt nice att befinna sig i Japan. Efter snart 24 timmars vakenhet ska jag och pappa ta oss an dagen (klockan ar 12) och forsoka hitta lite mat.

Sahar efter 5 timmar i detta haftiga land sa har redan flera av mina fordomar bade slagits hal pa och bekraftats. Ja, japaner ar korta... men jag ar lixom inte ensam uppe pa 1.76 meter som jag hade trott. Annat jag kan konstatera ar att japaner ar otroligt trevliga och hjalpsamma. Forstar dom inte vad man sager sa latsas dom och hjalper till anda. Fungerar utmarkt. Sen finns tekniken overallt, alla knapprar pa sina superhaftiga mobiler och nar jag skulle besoka toan for forsta gangen sa fanns det lixom en liten fjarkontroll inbyggd pa sidan, som jag inte fattade vad man kunde gora for tillval med (?), och sitsen var varm! Inga frusna skinkor i Tokyo med andra ord.

Annars ar jag otroligt forvanad over hur lugn staden anda kanns. Aven om vi inte hunnit se sa mycket sa kanner jag mig otroligt trygg pa gatorna. Alla ser sa snalla ut och har och var gar det en polis och patrullerar. Och vem kan kanna sig osaker i ett land dar det star en ordningsgubbe och ser till att allmanheten inte ska ramla ner i halet som vagarbetaren lagar...?

Japan here I come!

Nu drar jag till Japan. Kanske bloggar jag därifrån nån gång. Massor av bilder utlovas efter hemkomst i alla fall!
Ha det bra folket! Puss och kram.

Låttips?

Har packat lite smått och laddar nu mp3:n med lite ny musik... var länge sedan den byttes ut nu. Jag har dock lite idétorka - har ni några tips?

James Yuill gör min morgon.

Sköna förmiddagar uppskattar jag. Tvättat har jag gjort, myst med frukost i soffan utan att vara stressad och läst ännu några sidor i Da Vinci koden. Ännu bättre blev morgonen när jag hörde den här fina låten. Enjoy och ha en fin dag folket!


No Surprise  - James Yuill

Da Vinci koden.

Igår kväll började jag läsa Da Vinci koden, och nu har jag läst de 200 sidor som utgör halva boken. Ända sen den kom så har jag föreställt mig boken lite som en svårläst historiebok med en konstigt inflätad historia som bara känns konstlad. Men så är inte fallet! Några sidor - och så är man helt fast! Jag har aldrig läst en bok som är så spännande, intressant, lärorik och lättläst på samma gång. Så om den inte skulle överraska mig med ett dåligt slut så rekomenderar jag den varmt.

Tydligen har han skrivit några böcker före Da Vinci koden, så någon av de tidigare böckerna får underhåla mig på flygresan hade jag tänkt...

Kunskap och kompetens.

Ojojoj! Denna bloggen går utför. Först mina drömmar, och nu min personlighet. Snaskigare än såhär blir det nog inte.

Alvedon och droger.

För att fortsätta på drömtemat så kan jag berätta att jag drömde att jag odlade och langade knark till min kära mor inatt. Var får jag allt ifrån? Ironiskt nog visade hon idag en liten notis hon klippt ut ur någon tidning om att man kan få astma av att äta värktabletter som innehåller paracetamol (t ex alvedon). Jag tolkade det som en pik från min mor, som är emot piller i de flesta former, att jag äter för mycket smärtstillande. Med största sannolikhet kommer jag alltså inte att sälja droger till henne.

Är jag för avslöjande?

Fick lite ångest över att jag skrev om min dröm. Nu tror alla att jag är ett psycho och tänk om någon drömtydare där ute i cyberrymden nu förstår mycket mer om mig än vad jag själv gör?

Hur skulle ni tolka min dröm? Hit me.

Blod på Umeås gator.

Jag drömmer väldigt mycket. Med det menar jag att jag minns vad jag drömt oftare än jag inte gör det. En väldigt stor andel av mina drömmar är dramatiska och våldsamma. Jag dödar, dödas, jagas och svärdfäktas; slåss med spöken, besöker gravar och är ute på diverse farliga äventyr.

På sista tiden har dock mitt drömmande avtagit. Förvisso har jag drömt alldagliga saker lite då och då, men de där absurda och händelserika scenerna som brukar spelas upp i mitt huvud har lyst med sin frånvaro.

Natten till idag var de dock tillbaka. Föreställ dig följande: det är halloween och sen kväll/natt i Umeå. Jag går ensam längs storgatan och upptäcker att det är en liten "föreställning" på varje kvarter där spöken och liemän skrämmer vanligt folk som går förbi. Umeå kommun, kulturhuvudstad 2014, har satsat på lite gatuteater med andra ord. Men medan jag går gatan fram så upptäcker jag att figurerna faktiskt hugger de förbigående på riktigt - det är inte på skoj! Skrämd viker jag av mot vasaplan där jag försöker stoppa människor från att gå deras död till mötes... kommer till nästa gata och ser samma sak. Långa svartklädda varelser som hugger folk med sina liar. Det flyter blod på Umeås gator.

Nu kan jag andas ut, gamla Malin is back.


Vasaplan by night... © Malin Karlsson

Nu dansar vi lite!

Lite ilska och jävlar anamma kan man behöva. Så nu tycker jag att vi alla dansar lite! Högsta volym.


Too Cold For You - Sahara Hotnights

Alla <3ans dag.

När jag insåg att tubgröten jag köpt (som för övrigt är jättegod att äta kall) gått ut för en vecka sen och smakade skit så kändes inte min romantiska alla hjärtansdagmiddag med mig själv så mysig längre. Jag hade tänkt dekorera med röda vinbär i ett hjärta och äta som sen middag efter jobbet... men nu är allt förstört, gröten slängd, och stämningen borta. Haha.

Väderprat.

Här i Umeå håller det sig stadigt under -10 grader. Idag var dock en strålande vacker dag med blå himmel och solsken. Gatorna svämmar över med snö och nere på stan har de byggt ett litet "hus" av snö med fönster av is, riktiga dörrar och plåttak.

Tokyo verkar vara lite mer ostabilt.  På lördag visar väderprognosen +22 med solsken och blåst, för att sedan övergå till +4 och snöblandat regn under tisdagen... kommer bli svårt att klä sig. Ska bli hur roligt som helst att få upptäcka detta spekakulära land och dessutom få träffa min vän Saouri som jag inte sett på 1,5 år!

Rep och resfeber.

Hemkommen från rep på skolan... imorgon har vi två konserter! Efter lite kaosartad stämning så tycker jag vi lyckades få det hela under kontroll. Hur det än går så kommer mitt humör vara på topp. Jag lovar musik är bättre än droger. Det var alldeles för länge sen jag stod på scen och spelade... sist måste ju ha varit i Kanada? (Om man nu inte räknar när jag och Peter spelade på farmor och farfars ålderdomshem.)

Annars så har jag insett att jag ÅKER TILL JAPAN NÄSTA VECKA!! Är det inte helt crazy? Det känns inte riktigt på riktigt. Vad ska jag ha med mig? Och HOPPAS att flygplatserna i Paris öppnar tills dess... inte sugen på restrubbel.

Jag är överraskat imponerad.

Jag snor denna från Mira och vill precis som henne ingå partnerskap med denna fantastiska kvinna. Är hon inte helt underbar i denna video? Sådär ska jag också bli. Från och med nu står hon med på min idol-lista.


Rain check.

Ikväll är det Aerosmith som gäller... efter gårdagens lyssnade på "Janie's got a gun" några timmar så har jag gått vidare till ett av deras samlingsalbum. Och det svänger ju! Dom har verkligen ett annat sound än jag hade fått för mig.

Kära Liv var förbi en sväng och jag må säga att jag är mer peppad än någonsin på vårt hemliga projekt. Suttit och knåpat med det nån timme nu och det går frammåt. Det är så kul!

Men nu till saken. Dagens lärdom, eller snarare, helgens lärdom. Kan tyckas att jag borde kunna svänga mig med många amerikanska uttryck efter året i Kanada, men tydligen har jag missat ett ganska användbart sådant: rain check. Det finns ingen svensk motsvarighet men på tyda.nu lyder förklaringen: "a promise that an unaccepted offer will be renewed in the future" och "a ticket stub entitling the holder to admission to a future event if the scheduled event was cancelled due to rain". Tydligen har jag en rain checkad födelsedagspresent, inte illa.

Way past my bed time... Godnatt.

Malins 20-årstårta!

Recept till min egenuppfunna tårta. Något för chokladälskare. Eftersom tårtan är ganska mastig så räcker den till många! Minst 12 personer.

Tårtbotten:
4 ägg
5 dl socker
200g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl hasselnötter
lite salt

Chokladfyllning:
100g mörk choklad
1/2 dl grädde
2 msk socker
1 msk smör

Hallonkräm:
1 pkt grädde
1 burk kesella
florsocker
hallon

Dekoration:
Kiwi, hallon, riven choklad eller något du tycker passar bra.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör ihop ägg och socker. Smält smöret.
3. Hacka nötterna och blanda ihop med alla torra ingredienser.
4. Blanda alltihopa och häll ut halva smeten i en rund form. Lägg ett bakplåtspapper i botten så går kakan lätt att lyfta ur så att nästa kaka kan gräddas. Grädda i 10-15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte degig. Grädda andra hälften av smeten.
5. Till fyllningen: Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Tillsätt grädde, smör och socker och rör om. Bred ut på en av kakorna.
6. Låt kakorna svalna och stapla dem sedan på varandra. Det går bra att göra i förväg och förvara dem i kylen innan dekorationen.
7. Vispa grädden. Rör ner kesellan och tillsätt hallon och florsocker efter behag och vispa lite till.
8. Bred ut över tårtan och dekorera med frukt och bär.

Smaskens filibums. En vacker dag kanske jag skriver en kokbok.
Kommer någon på ett coolare namn för övrigt?

Partey.

När man kan ägna sig åt att titta på gårdagens partybilder så är söndagkvällar inte så hemska ändå... Som ni ser gjorde Peter sig allra bäst på bild kvällen i fråga.


Men nu är det way past my bed time! God natt kära läsare.

Dessa söndagar...

Det sägs ju att jag är en positiv person, men seriöst - vem gillar söndagar? Matte C halv nio imorgon känns lagomt lockande. Kvällens låt på repeat hemma hos Malin:


Janies got a gun - Aerosmith

Jag tror jag ska börja lyssna mer på Aerosmith...

Umeå är en snöhög.

Det har inte slutat snöa än! Kanske borde jag ta vara på detta och besöka Middagsberget, den lilla slalombacken i Vännäs, där jag spenderade många helger och kvällar under mellanstadiet. Det var väldigt roligt.

Eller så borde jag åka hem till mamma och pappa i skogen, ta på mig skidorna och åka ut på sjön som det bullerbybarn jag växte upp som. Vem bryr sig att det är -17 plus vindkyla när det är så himla kul att åka skidor lixom?

Umeå är inte en trumma.

För övrigt så är Umeå inte en trumma. INTE idag. Jag har ingen termometer, men smhi.se säger att det är -16. Plus blåst och snöfall. Vinterromantikern i mig dog sakta när jag gick hem från bussen idag. Tur att jag inte blev tvungen att åka skidor 3 mil till skolan eller nåt...

Åldersnojja.

Okej okej.. jag erkänner. När jag insåg att jag hade fått bestick i födelsedagspresent så fick jag åldersnojja. Eller snarare, när jag insåg att jag faktiskt önskat mig dom...

Är Umeå en trumma?

En blogg som är rätt så beroendeframkallande är 365saker.se. Dock så anser jag att dagens göromål passar sig bättre sommartid. Flippflopps, solglasögon och sommarsol är minst vad som krävs för att jag skulle bege mig ut på en sådan expedition i Umeå (som förtillfället badar i snö. Det bara snöar, och snöar... och snöar!)

Födelsedagskalas.

Fina människor, mycket mat och tjusiga blommor resulterade i en mycket bra födelsedag!


Peter gillade maten...

Glad 20-åring poserar. Folk frågar mig om jag har åldersångest?! Come on, inte än väl. Inte än. Det är ju nu livet börjar!

För övrigt blev tårtan en succé. Jag älskar mig själv.

20 år.

Känns det någon skillnad? Nej, jag tror inte det. Gud har gett mig ett riktigt snöfall i födelsedagspresent. Jag gillar när det snöar!

Fick just sms från varmare breddgrader av min kära lillebror: "Nu är du halvvägs till 40... så ta vara på tiden!"När du är 20 år får du…
• handla på systembolaget
• övningsköra med buss
• söka till polisutbildning
Däremot får du inte längre bidragsförskott, bidrag till adoptivbarn, barnpension, gratis tandvård, studiehjälp eller börja i gymnasieskolan.

Tårtbak.

Att baka något gott utan att få lov att smaka är kanske inte min starka sida. Men det går ju inte att servera en tårta som någon tagit en bit ur. Imorgon är det den stora dagen - och dagen till ära blir det en smarrig tårta som jag tror har potential att bli det bästa jag någonsin gjort i tårtväg. Mmmm... Recept kommer ifall det blir så lyckat som jag hoppas.

The Cardigans - två bra låtar från Grand Turismo

Cardigans, eller snarare Nina Persson & co, har precis släppt det nya albumet "Colonia" under bandnamnet A Camp. Har lyssnat igenom plattan idag, men känner att jag inte har lyssnat in den tillräckligt för att kunna ge några favoriter. Istället bjuder jag ikväll på två sköna Cardiganslåtar från albumet Grand turismo (1998). På det albumet går även godingarna Erase and rewind och Lovefool att hitta, men de har ni redan hört så många gånger.

För övrigt: Cardigans släppte sitt första album 1992... Nina Persson är verkligen en låtskrivare av rang. Sju album med The Cardigans och två med A Camp om jag inte misstar mig.


The Cardigans

Läs även vad andra skriver om , ,

Sommarens ljuva tider.

Såhär i härliga februariminusgrader och vinterförkylningar är det lätt att drömma sig bort till bättre tider... sommartider hej hej.

Måste jag för övrigt skriva, copyright Malin Karlsson - sno inte mina bilder för tusan! Eller förstår folk sådant själva?

Brevattack.

Brev är roligt att få. Tyvärr får jag mycket sällan brev, men idag fick jag åtta stycken! Visserligen var inte alla så intressanta... "Hej, du vill byta till halebop abonnemang.." Say what?

Kanske kände diverse banker och telefonbolag på sig att jag just dagen idag skulle sitta hemma och snora i min ensamhet, på snudd till olycklig. Jag tänker dock inte låta sjukan dra ner mig i gyttjan, för jag kommer minsann att bli frisk snart och på torsdag fyller jag 20!

En ny konstblogg!

Det är kul hur fler och fler tar sig ut i bloggvärlden. Idag sa en gammal klasskompis att bloggare fick för lite uppmärksamhet i sin barndom. Kanske finns en poäng i det - eller så behöver vi alla uppmärksamhet.

Hur som helst fick jag idag reda på att min kära syster skaffat en blogg! Otroligt passande är det en konstblogg där hon lägger upp bilder på sina tavlor. Gissa vem som hjälpt henne med den snygga headern? ;) Jag tycker i alla fall att ni ska kika förbi hennes blogg och ta en titt på tavlorna hon lagt upp hittils. Väntar med spänning på att tavlan föreställande mig på en cykel ska publiceras.

Att bero på cyklar så kommer min systerdotter endast känna igen mig bakifrån. Min syster och hennes pojkvän har lärt henne att peka på en tavla med mig när de frågar "var är moster Malin?" Problemet är bara att tavlan endast visar min bakdel, sittandes på en cykel, på väg ner mot en strand i Kalmar för ett dopp. "Tyvärr Malin, men hon kommer bara att känna igen dig bakifrån."

Behöves en bloggåldersgräns?

Jag är helt förstummad, för nyss ramlade jag in på tolvåriga Astrids blogg. I menyraden kan jag navigera mig till kategorier som mode, dagens outfit, kändisnytt, skönhetstips och så vidare. Kanske är jag konservativ, men när vid tolv års ålder ska man väl inte blogga om sådant! Väl?

En tunika från Odd Molly för 1299:- kan bli lite svårt att köpa för veckopengen.

Fotoutflykt.

I fredags innan jag skulle på bio tog gjorde jag en liten fotoutflykt i Umeå stad, med Emelie som sällskap. Har länge velat fota ljusinstallationerna som finns runt om i stan vintertid. Tyvärr så hade de redan tagit bort flera riktigt häftiga saker för länge sedan, men "Nobodyputs baby in a corner" fanns i alla fall kvar på Vasaplan..Sf-skylten gjorde sig bra i mörker.


Nåt måste väl gå snett...

Fredagens releasefest för Mindspace gick över förväntan. Allt fungerade! Till och med tekniken var på vår sida. Vi fick bra respons från både elever och lärare - för att inte tala om hur många som ville vara med i våran tävling.

När man kämpat för något så länge, och verkligen lagt ner sin själ i det, så är det en väldig tillfredställele när man uppnått sitt mål. Att det dessutom blev så bra är ju bara ännu roligare. Från och med nu ligger utmaningen i att få midgårdarna att förstå att Mindspace är allas tidning, som alla får skriva och lämna bidrag till. Det är inte meningen att tidningen ska innehålla alster från oss fyra i redaktionen.

På fredagkväll (tack och lov efter releasen) så upptäckte jag tyvärr att sidan inte fungerade... och jag förstår inte varför! Är det någon som vet vad som kan orsaka att hemsidan inte visas, utan bara en katalog över innehållet? (eller vad det kallas.) Hjälp!